Poštovani,
Da li ja kao vlasnik fime elektroinstalater sa završenim majstorskim ispitom mogu ispitati i potpisati (sa umjerenim instrumentom) ispitni list i EU izjavu o sukladnosti za razdjelnik kojega je proizvela moja firma prema troškovniku i shemi koju je projektirao ovlašteni projektant ili potpis i ispitivanje mora napraviti ovlašteni inžinjer?
1 lajk
Poštovani, ispričavamo se na čekanju i zahvaljujemo na strpljenju.
Prema Priručniku „Električne instalacije“ (ako ga još nemate, vrlo rado ćemo vam ga dostaviti na adresu), proizvodni ispitni list (routine verification) provodi proizvođač razdjelnika za svaki proizvedeni razdjelnik. Proizvođač je odgovoran za ukupnu izvedbu razdjelnika, budući da ugradnjom opreme u kućište nastaje novi proizvod. Isto se odnosi i na izdavanje EU izjave o sukladnosti.
Priručnik također navodi da mjerenja i ispitivanja moraju provoditi elektrotehnički stručne i ovlaštene osobe, uz odgovarajuću mjernu i ispitnu opremu. Međutim, sam Priručnik ne definira je li majstorski ispit dovoljan za potpisivanje ispitnog lista i Izjave o sukladnosti ili je za to potrebno ovlaštenje inženjera elektrotehnike.
Budući da se to pitanje odnosi na strukovno zakonodavstvo i uvjete za obavljanje reguliranih poslova, a ne samo na tehničke zahtjeve norme HRN EN 61439, za konačnu potvrdu preporučujemo provjeru kod Hrvatske komore inženjera elektrotehnike (HKIE) - https://hkie.hr/