u jednom od prethodnih projekata imao sam dilemu oko načina napajanja glavnog razvodnog ormara (GRO).
Na raspolaganju su bile dvije opcije:
Iskoristiti dva postojeća kabela, npr. 2x 5x16 mm2 (paralelno vođeni),
Ili povući jedan novi kabel 5x50 mm2.
Kroz kratko istraživanje naišao sam na potencijalni problem kod paralelnog vođenja kabela – moguće nejednako opterećenje zbog razlike u duljini i, posljedično, razlike u otporu vodiča. U takvom slučaju jedan kabel može preuzeti veći dio struje, dok je drugi podopterećen, što dugoročno može dovesti do termičkog preopterećenja jednog od vodova.
Ako bi razlika u duljini postojećih kabela bila manja od 1 m, zanima me vaše mišljenje:
Smatrate li da je u takvoj situaciji paralelno korištenje 2x 5x16 mm² tehnički opravdano?
Koliko su u praksi kritične male razlike u duljini kod paralelnih vodova?
Koje dodatne uvjete biste smatrali nužnima ?
Zbog određene nesigurnosti u izvedbu i raspodjelu struje na paralelnim vodovima, na kraju sam se odlučio za varijantu novog 5x50 mm² kabela, kao tehnički čišće i sigurnije rješenje.
pogledao sam normu HRN HD 60364-5-54:2012 Niskonaponske električne instalacije- Dio 5-54: Odabir i ugradnja električne opreme-Uzemljenja i zaštitni vodiči (IEC 60364-5-54:2011; HD 30364-5-54:2011) i nisam vidio da se uopće spominje paralelno vođenje kabela. Također nisam vidio ni ovaj primjer priložen u Word-u. Možete mi reći gdje ste ga točno našli? Možda mi je promaknulo.
Mislim da je prikladnija norma HRN HD 60364-5-52 Odabir i ugradnja električne opreme-Sustavi razvođenja (IEC 60364-5-52:2009, MOD+Corr:2011; HD 60364-5-52:2011). U točki: „ 523.7 Vodiči u paraleli“ U nastavku navodim neko moje viđenje uvjeta iz norme koje je potrebno ispuniti pri paralelnom vođenju dva ili više vodiča pod naponom ili PEN vodiča. Potrebno je ispuniti uvjete:
· vodiči od istog materijala
· istog presjeka
· približne duljine
· da nema na njima odcjepa na trasi za druge potrošače
U normi su dani su kriteriji za odabir vodiča i kabela pri razvodu i način razvoda.
kabeli u paraleli su višežilni ili se koriste jednožilni kabeli koji su uvrnuti (twisted), ili
vodiči u paraleli nisu uvrnuti (twisted) ali su u formaciji trolista ili u ravnoj formaciji i imaju presjek manji ili jednak 50mm2 za bakrene vodiče (Cu) odnosno manji ili jednak 70mm2 za aluminijske vodiče (Al)
za vodiče u paraleli koji nisu uvrnuti (twisted) ali su u formaciji trolista ili u ravnoj formaciji i imaju presjek veći od 50mm2 za bakrene vodiče (Cu) odnosno veći od 70mm2 za aluminijske vodiče (Al) mora se posvetiti posebna pažnja, odabrati prikladno grupiranje, odrediti razmake, preplitanje i sl.
Kada se ne može osigurati jednolika raspodjela struje ili kada je četiri ili više vodiča povezano paralelno, potrebno je razmotriti upotrebu sabirničkog sustava.
Kolega evo malog doprinosa na ovu temu za koji se nadam da će biti od pomoći.
Ispravno ste odlučili i ugradili novi kabel diemenzije 5x50mm2. Ne bi bilo pogrešno ostaviti i postojeći kabel 2x 5x16 mm2 (paralelno vođeni) jer razlika u dužini 1m ne predstavlja značaju promjenu u impendanciji, padu napona a prema tome i struji koja može varirati do 5%. Uvjeti za proračun struja opterećenja i načina polaganja kabela definiranu su normom HRN HD 60364-5-54:2012 Niskonaponske električne instalacije – Dio 5-54: Odabir i ugradnja električne opreme – Uzemljenja i zaštitni vodiči (IEC 60364-5-54:2011; HD 60364-5-54:2011).
Na žalost nemam podatak o kritičnim razlikama u duljini voda, ali ova situacije je rješiva sa novim vodičem kojeg ste ugradili, što je i financijski opterećenje projekta obzirom da niste mogli koristiti postojeći kabel. Za dodatne informacije o zaštiti paralelnih vodiča prilažem tekst prema uputama iz HRN HD 60364-5-54:2012 norme.